wielomian
Kostek:
Wyznacz resztę z wielomianu W(x)=4040−3030−2020+1010 przez Q(x)=x2−1
po podstawieniu mam W(1)=+a+b=0 i a−b=0 więc nie ma reszty
15 wrz 21:54
Piotr 10: Zle
15 wrz 21:55
Basia: a gdzie ten wielomian ?
15 wrz 21:55
Piotr 10: Co to w ogóle ma być? Gdzie niewiadoma? I po drugie x2−1=(x−1)(x+1);
reszta z dzielenia przez wielomian Q(x) st.n jest wielomianem stopnia co najwyżej n−1
15 wrz 21:56
Kostek:
15 wrz 21:58
Piotr 10: Na pewno jest taka treść zadania?Dobrze przepisane?
15 wrz 21:59
Kostek: tak
15 wrz 22:01
Piotr 10: Nie rozumiem tego w ogóle, może ktoś inny z forum wie o co chodzi w tym zadaniu
15 wrz 22:04
PW: x40−x30−x20+x10. Podstawić x2=u i wtedy coś mysleć
15 wrz 22:06
Kostek: takie jest polecenie
15 wrz 22:06
Basia: skąd wiesz PW, że to taki wielomian ?
domyśliłeś się ?
a jeżeli jest taki to nie ma co podstawiać
W(x) = x40−x30−x20+x10 = (x2−1)*Q(x) + R(x)
R(x) = ax+b
W(1) = 1−1−1+1 = 0
R(1) = 0
W(−1) = 1−1−1+1 = 0
R(−1) = 0
a+b = 0
−a+b=0
−−−−−−−−−−−−−−−−−
2b = 0
b=a=0
R(x) = 0
dzieli się i już
15 wrz 22:16
PW: Przepraszam, więcej nie będę. Pociesza mnie jedynie to, że Kostek potwierdził.
15 wrz 22:22
Kostek: Co potwierdziłem ? Nic nie potwierdzałem ;> a za rozwiązanie dziękuje
15 wrz 22:24
PW: Jeszcze raz przepraszam.
15 wrz 22:34
Basia: Ale ja się o nic nie gniewam. Po prostu jestem ciekawa czy się
PW po prostu domyśliłeś,
czy znałeś zadanie wcześniej
15 wrz 22:39
PW: No pewnie że się domyśliłem. Mówi się o wielomianie i podzielności przez x2−1, a więc
wielomian musiał być wielomianem zmiennej x.
15 wrz 22:52
bezendu:
W(1)=W(−1)=0 czyli R(x)=0
15 wrz 22:53