Równania i nie równości z wartością bezwzględną
dziwna: Rozwiąż równanie :
a). l3xl=3
b). l4xl=4
c). l−3xl=9x2
d). l−8xl=−16
15 wrz 21:29
Piotr 10: IxyI=IxI*IyI skorzystaj z tego faktu
, np. a) I3xI=3
I3I*IxI=3
........... dalej sam
15 wrz 21:31
bezendu:
a) 3x=3 lub 3x=−3
x=1 lub x=−1
b) 4x=4 lub 4x=−4
x=1 lub x=−1
c) −3x=9x
2 lub −3x=−9x
2
−9x
2−3x=0 9x
2−3x=0
−3x(3x+1)=0 3x(3x−1)=0
| | 1 | | 1 | |
x=0 lub x=− |
| x=0 lub x= |
| |
| | 3 | | 3 | |
d) sprzeczne
15 wrz 21:36
dziwna: dlaczego w d ma być sprzeczne mi wychodzi x=2 i x= −2
15 wrz 21:52
bezendu:
Tak ? no to sprawdźmy skoro Ci tak wychodzi
|−8x|=−16
dla x=2
|−8*(2)|=−16
|−16|=−16
16=−16 fałsz
dla x=−2
|−8*(−2)|=−16
|16|=−16
16=−16 fałsz
15 wrz 21:57
Piotr 10: w d) jest sprzeczne, gdyż wartość bezwzględna dowolnej liczby jest zawsze wartością nieujemną a
więc większa bądź równo zero. Zawsze gdy masz, np. Ix−5I=−5 piszesz sprzeczność, czyli
równanie nie ma rozwiązań i x∊∅
15 wrz 21:58
dziwna: wielkie dzęki
15 wrz 22:01