Proszę o rozwiązanie do wtorku
ola: 1.Przekątne trapezu równoramiennego są prostopadłe i dzielą się w stosunku 3:2. Oblicz pole i
obwód tego trapezu, jeśli wiesz, że długości przekątnych wynoszą 20.
2Klomb ma kształt koła opisanego na trójkącie równobocznym o boku długości 3 m. Powierzchnia
trójkąta ma być obsadzona bratkami, a pozostała część klombu stokrotkami. Ile co najmniej
bratków i stokrotek należy przygotować, jeżeli na powierzchni 1m2 umieszcza się przeciętnie 30
sadzonek ?
28 wrz 19:36
Bogdan:

Wskazówki.
3j + 2j = 20 ⇒ j = 4
W trapezie równoramiennym o podstawach długości a, b:
| | a − b | | a + b | |
x = |
| , y = |
| , a = x + y, a + b = 2y |
| | 2 | | 2 | |
Obwód L = (a + b) + 2c = 2y + 2c
| | 1 | | 1 | |
Pole P = |
| (a + b)*y = |
| *2y*y = y2 |
| | 2 | | 2 | |
28 wrz 20:40
ola: a y to ile jest i c i x
29 wrz 15:29