równaniua i nierównośći z wartością bezwzględną
dziwna: rozwiąż równanie :
a). lx−2l=10
b). l2−xl=10
c). lx−2l=l−10l
d). l2−xl=l10l
15 wrz 21:26
hgv: Rozpisujesz moduł na dwa przypadki.
x−2 = 10 lub x−2=−10
x=12 lub x=−8
Reszta analogicznie.
15 wrz 21:30
Piotr 10: Skorzystaj z tego faktu, że Ia−bI=Ib−aI
bardzo przydatna zależność
15 wrz 21:33
dziwna: czy w przypadku c będzie tak samo ?
15 wrz 21:35
Piotr 10: c) Ix−2I=I−10I
I−10I=... ?
15 wrz 21:36
Piotr 10: Wszystkie te 4 przykłady będą miały taką samą odpowiedź
15 wrz 21:37
bezendu:
a) |x−2|=10
x−2=10 lub x−2=−10
x=12 x=−8
b) tak samo jak b |2−x|=|x−2| skorzystaj z tego faktu
c) x−2=10
x=−8
d) sama zrób
15 wrz 21:39
dziwna: już rozumiem wielkie dzięki za pomoc
15 wrz 21:40
asdf:
hahahaaha: a=b=c=d
15 wrz 21:40
Piotr 10: Ia−bI=Ib−aI
Ib−aI=I−a+bI=I(−1)(a−b)I
Wiemy, że IxyI=IxI*IyI
I(−1)(a−b)I=I−1I*Ia−bI=Ia−bI
A więc Ia−bI=Ib−aI
15 wrz 21:41
bezendu: w c jeszcze zapomniałem x=12
15 wrz 21:42