Wyznacz parametr α.
wajdzik: Wyznacz parametr α tak, aby α∊<0;2π> oraz reszta z dzielenia wielomianu
W(x)=x
3−2x
2−2x+4sinα przez x−3 była równa 1.
Zacząłem od tego, że:
W(3)=1
W(3)=27−18−6+4sinα=1
Myślałem, że to jest 30(stopni), ale jednak nie. Nie za bardzo wiem jakiego wzoru użyć i liczyć
Proszę o pomoc
15 wrz 21:02
15 wrz 21:08
wajdzik: właśnie tego szukałem, dzięki
15 wrz 21:10
asdf: W(3) = 3 + 4sinα = 1
4sinα = −2
sinα = −1/2
α1 = ...
α2 = ...
15 wrz 21:11
c.n.u.:
sinα<0 ⇔ α∊(180o, 270o) lub α ∊(270o,360o)
α= 180o+30o = 210o v α= 360o−30o= 330o
15 wrz 21:13