silnia
Perpetuo: Kompletnie nie mogę sobie poradzić z tymi przykładami :
a.) u{(n+1)!−n!}{(n−1)!
b.) (n+1)!(n−1)!(n!)2 *
*w b w liczniku jest (n+1)!(n−1)! a w mianowniku jest (n!)2
15 wrz 20:31
Perpetuo: a.) (n+1)!−n!(n−1)!
15 wrz 20:31
asdf: | (n+1)! − n! | | (n+1)*n*(n−1)! − n*(n−1)! | | (n−1)![ (n+1)*n − n] | |
| = |
| = |
| |
| (n−1!) | | (n−1)! | | (n−1)! | |
=
| (n+1)*n − n | |
| = n2 + n − n = n2 |
| 1 | |
15 wrz 20:40
asdf:
| (n+1) * n! * (n−1)! | |
| = |
| n! * n*(n−1)! | |
15 wrz 20:43
Perpetuo: Dziękuję
15 wrz 20:45
asdf: proszę
15 wrz 20:45