Równanie okręgu
mat: Napisz równanie okręgu, który jest obrazem okręgu o równaniu (x−2)2+(y+1)2=4
a) w symetrii osiowej wzgledem osi OX
b) w symetrii osiowej wzgledem osi OY
c) w symetrii środkowej względem początku układu współrzędnych.
15 wrz 20:07
Basia: wyznacz najpierw środek i promień danego okręgu
napisz co wyliczyłeś
15 wrz 20:28
Mila:

(x−2)
2+(y+1)
2=4 −równanie danego okręgu
S=(2,−1) , R=2
Symetria jest przekształceniem izometrycznym.
a) Symetria względem OX
R'=2, zmienia się tylko położenie figury.
S'=(2,1)
(x−2)2+(y−1)2=22⇔(x−2)
2+(y−1)
2=4
b)Symetria względem OY
S"=(−2,−1)
(x+2)2+(y+1)2=4
c) Symetria względem punktu(0,0)
S=(2,−1)
S
0=(−2,1)
(x+2)2+(y−1)2=4
15 wrz 23:43