pole czworokata
Madzik: Przekątne równoległoboku o polu równym 16√2 cm2 przecinają się pod kątem, którego sinus
wynosi 2√23. Jedna z przekątnych tego równoległoboku jest trzykrotnie dłuższa od
drugiej. a) Uzasadnij, ze krótsze boki tego równoległoboku są prostopadłe do jednej z
przekątnych. b) Oblicz obwód tego równoległoboku.
15 wrz 20:06
Madzik: pomoże ktoś?
16 wrz 15:20
ZeroOsiem:

Można wykorzystać wzór:
Wiemy, że d
2=3*d
1, a sinα=
2√23
Po przekształceniach wyznaczymy d
1=4 i d
2=3*d
1=12
Żeby obliczyć boki wykorzystamy tw. cosinusów
cosα=
√1−sinα2=
13
| | d1 | | d2 | | d1 | | d2 | |
a2=( |
| )2+( |
| )2−2* |
| * |
| *cosα |
| | 2 | | 2 | | 2 | | 2 | |
a=4
√2
β=180−α
ale cos(180−α)=−cosα
| | d1 | | d2 | | d1 | | d2 | |
b2=( |
| )2+( |
| )2−2* |
| * |
| *cosβ |
| | 2 | | 2 | | 2 | | 2 | |
b=4
√3
a)Sprwadź z tw. Pitagorsa. Jeśli zachodzi to jest bok prostopadły do przekątnej
a
2+(d
1)
2=b
2
b)Ob=2*a+2*b
16 wrz 16:09
Madzik: A skąd to sie wzięło, ta potega? P=3*(d1)22*sinα
16 wrz 18:32
ZeroOsiem: d2=3*d1
więc d2*d1=3d1*d1=3(d1)2
16 wrz 19:00
Madzik: dobra okej, zrozumiałam, ale dalej i tak nie ma szans, nie miałam jeszcze twierdzenia
cosinusów; sin, cos i tg, jako tako miałam, ale do twierdzeń nie doszliśmy jeszcze
16 wrz 19:09