jak policzyć deltę?
anna111: x2+2x−239=0
15 wrz 19:27
Bogdan:
a chociaż wzór na obliczenie wartości Δ znasz?
15 wrz 19:28
anna111: delta wyszła mi 960x2
ale x1 i x2 coś mi nie tak wychodzi
15 wrz 19:31
Bogdan:
no to podaj ten wzór
15 wrz 19:33
Bogdan:
oraz podaj wartości a, b, c
15 wrz 19:34
anna111: wzór na deltę b2−4ac
15 wrz 19:35
5-latek: a=1 b=2 c=−239 to Δ=22−4*1*(−239)=4+956=960
A co tam robi x2 przy twojej delcie ?
15 wrz 19:41
anna111: wiem, głupotę napisałam
x1 wychodzi mi −16,5, x2 wychodzi mi −14,5
treść zadania to: dany jest prostokąt o bokach długości (x−2) cm i (x+4) cm oraz polu równym
247 cm2. Oblicz długości boków tego prostokąta.
w książce na końcu jest wynik: 13 i 19 cm
czyli x powinno wyjść 15
no i teraz nie wiem co źle liczę
15 wrz 20:04
asdf: ja tez nie − przeciez nie podalas obliczen
15 wrz 20:05
Neko: (x+4) *(x−2) = 247
bok * bok = pole
taki jest wzór
Po wymnożeniu i przeniesieniu na odpowiednią stronę
x2+2x−255=0
x1 = −17
x2=15
Nie ma boku prostokąta −17, więc to odrzucamy
więc 15
Czyli 1 bok to 15−2=13 a drugi 15+4=19
czyli 13*19=247
15 wrz 20:09
anna111: x1=−b−pierwiastek z delty dzielone przez 2a = czyli −2−pierwiastek z 960 podzielić przez 2 =
−2−31 podzielić na 2 = −16,5
x2=−b+pierwiastek z delty dzielone przez 2a = czyli −2+pierwiastek z 960 podzielić przez 2 =
−2+31 podzielić na 2 = −14,5
15 wrz 20:10
anna111: dzięki juz wiem, że odjęłam zamiast dodać 8
bardzo dziękuję
15 wrz 20:13
5-latek: NO to sprawdzmy co zle
(x−2)(x+4)=247
x2+4x−2x−8=247
x2+2x−8−247=0
x2+2x−255=0 tu masz blad c=−255 a nie 239
Teraz licz delte i x1 i x2 i pamietaj ze jak x wyjdzie ujemne to to rozwiazanie odrzucasz
bo bok nie moze byc ujemny
15 wrz 20:14
anna111: już sobie poradzę, dzięki wielkie
15 wrz 20:15
dero2005:
(x−2)(x+4) = 247
x
2 + 4x − 2x − 8 = 247
x
2 + 2x − 255 = 0
Δ = 4 + 1020 = 1024
√Δ = 32
| | −2−32 | |
x1 = |
| = −17 → odrzucamy, bo x−4>0 i x+4>0 |
| | 2 | |
a = 15−2 = 13
b = 15+4 = 19
15 wrz 20:18