Geometria analityczna
mat: Uzasadnij, ze prostokąty ABCD i KLMN, gdzie A=(−2,−1) , B=(3,−1), C=(3,1), D=(−2,1), K=(−4,0),
L=(6,0), M=(6,−4), N=(−4,−4) są podobne? podaj skalę podobieństwa.
15 wrz 19:24
5-latek: 1. Rysunek
2. Polcz dlugosci odpowiednich bokow i stosunek dwoch bokow to skala podobienstwa
15 wrz 19:34
mat: Bardzo proszę o POMOC
15 wrz 19:37
5-latek: Naryswales te prostokaty w ukladzie wspolrzednych? 1
| | AB | |
POlicz dlugosc odcinka AB i dlugosc odcinka NM wiec podobienstwa k= |
| |
| | NM | |
| | BC | |
Teraz p[olicz dlugosc odcinka BC i ML i k= |
| |
| | ML | |
Jesli obie skaale wyjda rowne to prostoty te sa podobne i prostokat ABCD jest podobny do
prostokata KLMN w skali k .
Gdy bedziesz leniwy to bedziesz musial liczyc dlugosci odcinkow .
Natoniast jesli zrobisz rysunek to dlugosci odczytasz z rysunku
15 wrz 19:59
Mila:

a=5 , b=2
a'=10, b'=4
| | 1 | |
▭ABCD∼▭KLMN w skali k1= |
| |
| | 2 | |
▭KLMN∼▭ABCD w skali k
2=2:1
15 wrz 21:38