Problem przy potęgowaniu modularnym
hgv: Jak policzyć 2425(mod 168)?
Podstawa potęgi i moduł nie są względnie pierwsze, więc Twierdzenie Eulera odpada. 168 nie jest
liczbą pierwszą, więc Małe Twierdzenie Fermata też się nie przyda. Co zrobić w takiej
sytuacji?
Albo coś takiego:
x≡17−1(mod 83)
Jak należy podejść do takich zadań?
15 wrz 18:57
hgv: Ten pierwszy przykład powinien wyglądać tak:
2425(mod 168)
15 wrz 19:00
Basia:
17−1(mod cokolwiek) nie istnieje
modulo to zawsze liczba naturalna
15 wrz 19:43
hgv: Dzięki za odpowiedź. Zapamiętam.
A masz jakiś pomysł na ten pierwszy przypadek? W całości wygląda tak:
3373x ≡ 2245 (mod 168)
15 wrz 19:47
Basia: prawdę mówiąc nie bardzo i w ogóle tego nie rozumiem
przecież
N(modM) < M
2245 to nie jest liczba mod168
to co najpierw znaleźć 2245 mod168 ?
15 wrz 20:37
Vax:
17
−1 mod 83 oznacza element odwrotny do 17 mod 83, czyli taką liczbę x, że 17*x = 1 (mod
83). Wyznaczamy ją korzystając z rozszerzonego algorytmu Euklidesa. Jeden przykład rozwiązałem
kiedyś w tym temacie:
https://matematykaszkolna.pl/forum/102617.html
(post 23września 2011 godz. 17:24)
Przeanalizuj tamto, jakby co wynik powinien wyjść 17
−1 = 44 (mod 83).
Co do równania 3373x = 2
245 (mod 168)
To zauważamy na początku, że 3373 = 13 (mod 168)
I trzeba wyliczyć ile to jest 2
245 (mod 168), rozwiązujemy to rozbijając to na kilka
kongruencji, chcemy znaleźć:
y = 2
245 (mod 168)
Co jest równoważne:
{y = 2
245 (mod 8)
{y = 2
245 (mod 3)
{y = 2
245 (mod 7)
Każdą z kongruencji rozpatrujemy oddzielnie, naturalnie 2
245 = 0 (mod 8), następnie 2
245
= (−1)
245 = −1 = 2 (mod 3), oraz 2
245 = 2
2 * (2
3)
81 = 2
2*8
81 = 2
2*1 = 4 (mod
7), czyli:
{y = 0 (mod 8)
{y = 2 (mod 3)
{y = 4 (mod 7)
Skąd łatwo wyznaczamy, że y = 32 (mod 168), czyli 2
245 = 32 (mod 168), mamy więc:
13x = 32 (mod 168)
Wyznaczamy teraz 13
−1 (mod 168) (z rozszerzonego algorytmu Euklidesa), po chwili dostajemy
13
−1 = 13 (mod 169), więc naszą kongruencje mnożymy stronami przez 13:
13x = 32 (mod 168) /*13 ⇔ x = 80 (mod 168)
Koniec
15 wrz 21:44
PW: 3373=20•168+13
3373x=20•168x+13x
Inaczej mówiąc:
dla dowolnej x całkowitej
3373x≡13x(mod168)
Może teraz łatwiej?
15 wrz 21:57
PW: Przepraszam, że się w ogóle odezwałem (nie odświeżyłem w porę). Dobrze. że chociaż w małym
kawałku jesteśmy zgodni (nie lubię całej roboty wykonywać, bo adept mało wtedy sam kombinuje).
15 wrz 22:01
hgv: Dzięki za pomoc.
15 wrz 22:14