trójmian kwadratowy
matma: hejka

mam nadzieję że mogę liczyć na waszą pomoc

oblicz współczynniki b i c trójmianu kwadratowego y=x
2+bx+c, którego pierwiastkami są:
a) 2;5
b) −3;−9
c) −
13 ;
14
z góry bardzo dziękuję
15 wrz 18:54
bezendu:
y=(x−2)(x−5)
y=x2−7x+10 a=1 b=−7 c=19
Resztę podobnie...
15 wrz 18:57
Mila:
Korzystamy z postaci iloczynowej trójmianu kwadratowego:
y=x2+bx+c⇔
y=(x−x1)*(x−x2)
a)
x2+bx+c=(x−2)*(x−5) wykonaj mnożenie po prawej i porównaj odpowiednie współczynniki
Podobnie w pozostałych przypadkach.
15 wrz 18:59
matma: dzięki wam wielkie
15 wrz 19:03