Liczbe 210 podziel na siedem skladników.
Pysia: Liczbę 210 podziel na siedem skladnikow tak aby tworzyly one malejacy ciag arytmetyczny i
najwiekszy z nich byl 3 razy wiekszy od najmniejszego skladnika.
Prosze pomozcie!
Janek191:
a
1 + a
2 + ... + a
7 = 210
n = 7
zatem z wzoru na sumę n początkowych wyrazów ciągu arytmetycznego otrzymamy
0,5*( a
1 + a
7}*7 = 210 / * 2
| | 1 | |
( a1 + |
| a1 )* 7 = 420 / : 7 |
| | 3 | |
a
1 = 45
oraz
a
7 = a
1 + 6*r ⇒ 6 r = a
7 − a
1 = 15 − 45 = − 30 ⇒ r = − 5
a
2 = a
1 + r = 45 − 5 = 40
a
3 = 35
a
4 = 30
a
5 = 25
a
6 = 20
a
7 = 15
Odp. 210 = 45 + 40 + 35 + 30 + 25 + 20 + 15
=====================================