Pomocy !
Blue: Funkcja f jest określona wzorem f(x) = √5+x + √x + √5−x
Uzasadnij, że f(3) = √3(√6 + 1)
Jak podstawie pod wzór , to mam
√8 +
√3 +
√2.
A po wymnożeniu √3(√6 + 1) wychodzi
√18 +
√3.
O co chodzi w tym zadaniu

?
15 wrz 18:36
pb: f(3) = √8 + √3 + √2 = 2√2 + √3 + √2 = 3√2 + √3 = √3 + √3*√6 = √3({6} +
1 )
15 wrz 18:39
Janek191:
√18 + √3 = √6*3 + √3 = √6*√3 + √3 = √3*( √6 + 1)
f(3) = √5 + 3 + √3 + √ 5 − 3 = √8 + √3 + √2 = √4*2 + √3 + √2 =
= 2 √2 + √3 + √2 = 3 √2 + √3 = √9*2 + √3 = √3*6 + √3 =
= √3*√6 + √3 = √3*( √6 + 1)
16 wrz 09:08