Proste i punkt
Zwene: Proste o równaniach 3x+2y+8=0 i y=1/2x+4 przecinają sie w punkcie P. Oblicz
odległość punktu P od początku układu współrzednych
15 wrz 18:09
Bogdan:
Rozwiąż najpierw ten układ równań
15 wrz 18:11
.ee: Wskazowka1 Rozwiaz uklad rownan wzgledem x i y.
Wskazowka2. Skorzystaj z twierdzenia Pitagorasa.
15 wrz 18:12
Janek191:
Należy rozwiązać układ równań :
3x + 2y + 8 = 0
Otrzymamy współrzędne punktu P = ( x; y)
d =
√ x2 + y2
15 wrz 18:12
bezendu:
2y=−3x−8/2
y=−1,5x−4
−1,5x−4=0,5x+4
−2x=8
2x=−8
x=−4
y=2
A=(0,0) P=(−4,2)
|AP|=2
√5
15 wrz 18:15