Punkty
Zwene: punkty a(1 2) b(−1 −1), c(5,2) sa wierzchołkami trójkąta. Napisz równanie prostej
zawierającej wysokość tego trójkata poprowadzoną z wierzchołka A
15 wrz 18:07
5-latek: czy tak trudno narysowac to w ukladzie wspolrzednych i zobaczyc ktory bok to podstawa.?
A potem napisc rownaie prostej prostopadlej do podstawy i [rzechodzacej przez punkt A
15 wrz 18:11
k:

AC to podstawa
15 wrz 18:20
asdas: co dalej?
15 wrz 18:21
5-latek: Jesli masz obliczyc wysokosc opuszczona z wierzcholka A to z rysunku widac ze bedzie padac na
bok BC
! napisz rownanie prostej BC
2. Napisz rownanie prostej prostopadlej do BC i przechodzacej przez Punkt A
15 wrz 18:26
mat: Punktu A(1,2) , B(−1,−1) , C(5,2) są wierzchołkami trójkąta. Napisz równanie prostej
zawierającej wysokość tego trójkąta prowadzącą z wierzchołka A
czyli równanie prostej prostopadłej do BC przechodzącej przez A
BC: y=ax+b
−1=−a+b /*(−1)
2=5a+b
1=a−b
2=5a+b
−−−−−−−−−
3=6a
a=1/2
prosta prostopadła ma współczynnik a=−2
y=−2x+b
2=−2+b
b=4
szukana prosta:
y=−2x+4
15 wrz 18:26
Bogdan:
| | 2 + 1 | | 1 | |
k1: a1 = |
| = |
| |
| | 5 + 1 | | 2 | |
k
2⊥k
1 ⇒ a
2 = −2, k
2: y = −2(x − 1) + 2 ⇒ y = −2x + 4
15 wrz 18:31