Środkowa CD
M.: Wierzchołkami trójkąta ABC są punkty: A(−2,−1), B(6,1) i C(7,10) . Napisz równanie środkowej
CD.
15 wrz 18:04
Bogdan:
Wyznacz współrzędne punktu D
15 wrz 18:13
k: Jeśli A = (x₁, y₁), B = (x₂, y₂) to środek odcinka S ma współrzędne:
Prosta przechodząca przez dwa różne punkty A = (x₁, y₁), B = (x₂, y₂) ma równanie:
(x₂ − x₁)(y − y₁)= (y₂ − y₁)(x − x₁)
A = (−2, −1), B = (6, 1), C = (7, 10)
prosta CD ma równaie:
(2 − 7)(y − 10)= (0 − 10)(x − 7)
−5·(y − 10) = −10·(x − 7)
−5y + 50 = −10x + 70
−5y = − 10x + 70 − 50
−5y = −10x + 20 /:(−5)
y = 2x − 4
15 wrz 18:15
Bogdan:
Nie dałeś k szansy koledze M samodzielnego spróbowania rozwiązania zadania po
otrzymaniu wskazówki.
15 wrz 18:27