Proszę o pomoc
help: Dla jakich wartości parametru k ciąg (an) jest rosnący?
an=(2k−3)n − 6
15 wrz 18:01
Basia: dla 2k−3 > 0
15 wrz 18:03
help: dlaczego tylko to w nawiasie a nie całe wyrażenie , bo wcześniej całe podstawiałem i mi nie
wychodziło ?
15 wrz 18:05
Janek191:
an+1 = (2k − 3)*( n + 1) − 6 = (2k − 3)*n + 2k − 3 − 6 = (2k − 3)*n + 2k − 9
więc
an + 1 − an = [ ( 2k − 3)*n + 2k − 9] − [ ( 2k − 3)*n − 6 ] = 2k − 3
Jeżeli 2k − 3 > 0 , to ciąg an jest rosnący , zatem
2k > 3
Odp. k > 1,5
===========
15 wrz 18:51