matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
funkcje
Mi:
f(x)= (1+x)/(x−1), x≠1 dla pewnego argumentu przyjmuje wartość
√
2
. Argumentem tym jest liczba?
15 wrz 17:49
Basia:
1+x
=
√
2
x−1
i rozwiąż
15 wrz 17:49
bezendu:
1+x
=
√
2
x−1
1+x=
√
2
x−
√
2
x−
√
2
x=−
√
2
−1 x(1−
√
2
)=−
√
2
−1 x=3+2
√
2
15 wrz 17:51
ja:
3+2
√
2
15 wrz 17:51