matematykaszkolna.pl
Kombinatoryka zadanie o samochodach Radek: Na parkingu salonu samochodowego stoi 10 samochodów tej samej marki. Cztery samochody są czarne, trzy srebrne, a pozostałe granatowe. Wybieramy 3 samochody. Na ile sposobów można dokonać wyboru jeśli wybrane samochody maja być: a) w różnych kolorach b) w tym samym kolorze ? Podpunkt "a" zrobiłem następująca 4*3*3=36 Jedynie nie wiem jak zrobić podpunkt b Można poprosić o pomoc
15 wrz 17:43
.ee: 4, jesli czarne (wybierajac 3 odrzucamy jeden z czterech) + 1, jesli srebrne + 1, jesli granatowe = 6 sposobow
15 wrz 17:49
Radek: Dzięki wynik się zgadza tylko nie bardzo rozumiem dlaczego tak, a nie inaczej. Zawsze jak robiłem zadania z kombinatoryki to mnożyłem liczby a tutaj dodajemy.
15 wrz 17:58
.ee: Dlatego, ze czarne to nie srebrne, etc. "W tym samym czarnym kolorze" ma puste przeciecie z "w tym samym srebrnym kolorze" itd. wiec nalezy je zsumowac.
15 wrz 18:04
Radek: Więc na 4 sposoby możemy wybrać kolor czarny, na 1 srebrne i na 1 granatowe ?
15 wrz 18:17
.ee: Na cztery sposoby mozemy wybrac trzy czarne samochody sposrod czterech czarnych samochodow itd.
15 wrz 18:28
Radek: Oki mniej więcej rozumiem, dzięki
15 wrz 18:37