Oblicz: równania i nierówności
Romek: 1. Rozwiąż równanie.
a)
3√3x−2=1
b) 3x
√3+2=x
√3
c)
√2(x−3)+2=−3(
√2x+1)
| | 1 | |
d) 5x(x−√7)+2(x+√7)2=(x√7− |
| )2−3(x+2) |
| | 2 | |
2. Rozwiąż nierówność 7(x−3
√2)+2x−3 < 3(2x−2
√2). Podaj największą liczbę całkowitą, która
tę nierówność spełnia.
3. Rozwiąż nierówność.
a) x
√2 >
√2+x
b) x
√2−3 >
√2+x
c) x+3
√3 ≤ x
√3+1
d) 2x+3 <
√5(x+1)
15 wrz 17:33
asdf: frytki do tego? pierw obliczenia!
15 wrz 17:40
Romek: Kiedy właśnie nie umiem

. Zostały mi te zadanka, bo inne rozwiązałem już i się głowie i
głowie z tym.
15 wrz 17:42
Bogdan:
a ile jest Romku 2 + 1 ?
15 wrz 17:44
Romek: Czyżby 3?. Nie sądziłem, że spotkam się z taką opornością i niechęcią, no ale cóż.
1. a)
√3x=2+1
√3x=3
3x=9
x=3.
Wyszło dobrze, ale z dalszymi podpunktami już sobie nie radze niestety

.
15 wrz 17:50
Bogdan:
a teraz ile jest 3 − 1 ?, np. 3a − a, 3♣ − ♣, itp.
15 wrz 18:04
Bogdan:
b) 3(x√3) − (x√3) = −2 nawiasy okrągłe wstawiłem celowo, ale nie muszą tu być
3 − 1 = 2, a więc rozwiązując równanie otrzymujemy: 2(x√3) = −2
i dalej po podzieleniu obustronnym równania przez 2 : x√3 = −1 ⇒ x = ...
takie trudne?
15 wrz 18:09
Bogdan:
No weźmy którąś z nierówności, np. 3c
x + 3
√3 ≤ x
√3 + 1
| | 3√3 − 1 | |
3√3 − 1 ≤ x√3 − x ⇒ 3√3 − 1 ≤ x(√3 − 1) /:(√3 − 1) ⇒ x ≥ |
| |
| | √3 − 1 | |
Zbyt łatwo wypowiada się zdanie: "Kiedy właśnie nie umiem", "już sobie nie radzę niestety"
15 wrz 18:21
asdf: Piszesz zadania − bez zadnych obliczen (nawet z bledami moglbys dac) i liczysz na gotowca. To
jak mam to odebrac?
15 wrz 18:25
5-latek: dales z bledem bo zobacz w 1 poscie w przykladzie a pisze 3√3x a wposcie z 17. 50 juz √3x
A to jest duza roznica bo dziedzina 3√3x jest zbior R a dziedzina √3x jest 3x≥0
15 wrz 18:33
Romek: Na przyszłość będę pamiętał. Już jakoś sobie poradziłem, poprosiłem o pomoc sąsiada.
15 wrz 19:11