oblicz
nieznawca: | | 611 − 1545 | |
a) |
| * 234 |
| | 113 − 212 | |
15 wrz 17:22
ankiska19: a){1}{2}
b){7}{5}
15 wrz 19:06
ankiska19: a) 12
b) 75
jeżeli dobrze widze mianowniki tych ułamków tam jest 11/3?
15 wrz 19:09
nieznawca: tak, tam jest 11/3 niech ktos da sposób
15 wrz 19:40
Bogdan:
| | 36 − 22 | | 11 | |
= |
| * |
| = ... |
| | 242 − 165 | | 4 | |
15 wrz 19:53
Bogdan:
| | | | 16 − 1 | |
2 − |
| = 2 − |
| = ... |
| | | | 24 + 1 | |
15 wrz 19:56
ankiska19: | | 611*114−1545*114 242+12 | |
a) |
| = |
| | 113−52 | |
712*
67=
12
b) łatwiejszy od a)

wystarczy sprowadzić do wspólnego mianownika i sprawa się wyjaśni
15 wrz 19:58
ankiska19: sory
242+
12 nie powinno byc z innego przykłądu rozpędziłam sie
15 wrz 20:03
ankiska19: | | 162−12 | | 152 | |
2− |
| = 2− |
| =2− 152*225= |
| | 242−12 | | 252 | |
2−
1525=2−
35=
42−
35=
2010−
610=
1410=
75
15 wrz 20:16
Bogdan:
Ułamki piętrowe zwija się najprościej mnożąc licznik i mianownik ulama piętrowego przez
wspólny mianownik wszystkich widocznych mianowników.
15 wrz 20:42
Bogdan:

ułamka oczywiście, nie ulama
15 wrz 20:42