Punkty współliniowe
Magada: Sprawdź czy punkty o współrzędnych (−2,−3), (2,5), (50,101) są współliniowe. Z góry dziękuje
15 wrz 17:18
bezendu:
−2a+b=−3 /(−1)
2a+b=5
2a−b=3
2a+b=5
4a=8
a=2
b=1
y=2x+1 sprawdzam czy punkt C należy do prostej y=2x+1
2*50+1=101
101=101 więc są współliniowe
15 wrz 17:20
Basia:
A(−2;−3) B(2,5) C(50,101)
napisz równanie pr.AB
sprawdź czy C∊pr.AB
15 wrz 17:21
Milkro: y = ax + b
−3 = −2a + b
5 = 2a + b
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
2 = 2b => b = 1 dla b=1 mamy 5= 2a + 1 2a = 4 a = 2
f(x) = 2x +1
f(50) = 50*2 + 1 = 101
wszystkie te punkty leza na prostej y = 2x + 1
15 wrz 17:22
Bogdan:
Wystarczy obliczyć wartości współczynników kierunkowych dwóch spośród trzech prostych:
| | 5 + 3 | | 101 + 3 | |
a1 = |
| = 2, a2 = |
| = 2 = a1, a więc punkty są |
| | 2 + 2 | | 50 + 2 | |
współliniowe
15 wrz 17:40
PW: Można policzyć odległości między tymi punktami i sprawdzić, czy spełniony jest warunek
trójkąta. To chyba najbardziej geometryczny sposób i nie trzeba nic wiedzieć o tych
piekielnych równaniach prostych i ich współczynnikach kierunkowych.
15 wrz 17:44
Bogdan:
Zróbmy więc tak, jak radzi PW
a = √(2 + 2)2 + (5 + 3)2 = √42 + 82 = √80 = √16*5 = 4√5
b = √(50 + 2)2 + (101 + 3)2 = √2704 + 10816 = √13520 = √2704*5 = 52√5
c = √(50 − 2)2 + (101 − 5)2 = √2304 + 9216 = √11520 = √2304*5 = 48√5
a + c = b, a więc punkty są współliniowe.
Proszę porównać w przedstawionych metodach ilość obliczeń i ich stopień złożoności .
15 wrz 17:56