Układ kongruencji - wyjaśnienie jednej zamiany.
hgv: Jakiś czas pojawiło się na forum takie zadanie:
Znaleźć wszystkie rozwiązania w przediale [500,1500]
x = 5 (mod 7)
x = 7 (mod 9)
x = 9 (mod 11)
A tak wyglądało rozwiązanie:
5+7k = 7 (mod 9)
7k = 2 (mod 9)
k = 8 (mod 9) => k = 8 +9t
5 + 7(8 +9t) = 5 + 56 + 63t => 61 + 63t
61 + 63t = 9 (mod 11)
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
63t = 3 (mod 11)
t = 10 + 11s
61 + 63(10 + 11s) = 61 + 630 + 693s => 691 + 693s
Czy mógłby mi ktoś wytłumaczyć jak z 61 + 63t = 9 (mod 11) wzięło się 63t = 3 (mod 11)?
Bardzo proszę o wyjaśnienie. Wszystkie pozostałe kroki rozumie, ale tej zamiany nie.
61 + 63t = 9 (mod11) czyli wychodzi 63t = −52 (mod11). Skąd więc ta trójka?
15 wrz 17:14
Milkro: −52 = −55 + 3 = 5*11 + 3
15 wrz 17:15
Godzio:
−52 (mod 11) = −52 + 5 * 11 (mod 11) = 3 (mod 11)
15 wrz 17:16
Basia:
61 = 11*5 + 6
61 ≡ 6(mod11)
6(mod11)+63t = 9(mod11)
63t ≡9(mod11) − 6(mod11) = 3(mod11)
15 wrz 17:18
hgv: Teraz już rozumiem. Serdeczne dzięki. :}
15 wrz 17:38