Logarytmy.Nie wiem jak się za to zabrać.Proszę o pomoc !
abc: Oblicz:
c)log49 * log3128
15 wrz 17:11
asdf:
mozesz uzyc wzoru:
| | logc(b) | |
loga(b) = |
| |
| | logc(a) | |
15 wrz 17:12
Milkro: log4 9 * log4 128 / log4 3 = 2 log4 3 * log4 128 / log4 3 = 2 * log4 128 = log4 1282
=
log4 (27)2 = log4 47 = 7
15 wrz 17:14
abc: a zamienić to na logarytm o podstawie 3 czy 4?bo jak zamieniam na 3 to mi nie chce wyjść...
15 wrz 17:18
abc: a jednak 4 ;>
15 wrz 17:19
Milkro:
15 wrz 17:19
abc: Dzieki !
15 wrz 17:22
abc: Mam jeszcze jeden problem z obliczeniem:
log o podstawie jedna piata z 3 *log37*log7625
15 wrz 17:30
abc: nie chodzi mi o to,żeby ktoś to za mnie robił.mam problem z ruszeniem z miejsca...ewentualnie
potem jeszcze dopytam.
15 wrz 17:33
asdf:
log
1/5(log
3(7) * log
7(625)}

jeżeli tak to
| | 1 | |
log1/5(log3(7) * |
| ) = |
| | log625(7) | |
i można zauważyć, że:
5
3 = 625, czyli kombinować coś z podstawą

Ja zmykam.
15 wrz 17:40
pb: to sie pewnie przyda log15 3 = log5 13
15 wrz 18:21