prawdopodobieństwo
Justyna: Spośród cyfr 1,2,;;;, 9 losujemy bez zwracania dwie i tworzymy z nich liczbę dwucyfrową której
cyfra dziesiątek jest pierwsza z wylosowanych cyfr. Oblicz prawdopodobieństwo, że otrzymana
liczba jest parzysta
28 wrz 18:37
Eta:
mocΩ= 9*8 = 72 ( bo nie mogą się powtarzać)
A−− wylosowana liczba dwucyfrowa jest parzysta
( i cyfra dziesiątek jest pierwszą z wylosowanych
więc liczby te muszą mieć w rzędzie jedności
cyfrę parzystą (2 lub 4 lub 6 lub 8)
to: mocA = 8*4 = 32
P(A) = ...... to już banał
28 wrz 18:57
Kasia: mam jedno pytanie co do rozwiązania.
może to głupie pytanie, ale zawsze nie mam pewnosci cyfra dziesiatek to w przypadku liczby np.
12 to cyfrą dziesiatek jest liczba 1, tak
4 lut 17:14
Artur z miasta Neptuna:
tak

bo stoi na "dziesiętnym" miejscu
4 lut 17:15