Wyznacz równanie osi symetrii trójkąta
dony: Wyznacz równanie osi symetrii trójkąta równoramiennego o wierzchołkach A=(−2,−3), B=(−1,2),
C=(4,1).
15 wrz 16:59
asdf:

pierw musisz sprawdzić, gdzie są równe ramienia, najlepiej geometrycznie to zauwazyc (rysunek).
Teraz już wiadome, że |BC| = podstawa. Trzeba znaleźć środek odcinka |BC| (
punkt D) i
poprowadzić prostą
(y = ax + b) przechodzącą przez 2 punkty: A oraz D
15 wrz 17:04
stefan: d(1,1) B(−1,2). co dalej?
15 wrz 17:07
asdf: co to znaczy "d(1,1) B(−1,2)"
15 wrz 17:08
POla: punkty D (1,1), B(−1,2) i teraz poprowadź prostą przechodzącą przez te punkty y=ax+b
15 wrz 17:11
Stefan: nie wiem, nie wychodzi
15 wrz 17:14
asdf: tez nie wiem co Ci nie wychodzi, nie ma obliczen.
15 wrz 17:16