Funkcja
Kinga #60;3 : Naszkicuj wykres funkcji f, jeśli; f(x) = lll
√ x 2 − 1l − 2l −4l
Dla mnie jest to czysta magia bo nie było mnie na ostatnich lekcjach. Mam nadzieję, że ktoś
mądry potrafi to rozwiązać.
15 wrz 16:52
Kinga #60;3 : Mam zrobione wcześniejsze podpunkty w taki sposób:
np.
f(x) = −lx−3l+1
1. y=lxl
2. wektor przesunięcia u = [3;−1]
3. sym. OX
Próbowałam tak samo w tym przykładzie, ale mi nie wychodzi nic :c
15 wrz 16:57
Basia:
√x2 = |x|
rysujesz y = |x|
przesuwasz o 1 w dół masz |x|−1
część ujemną przekształcasz przez symetrię względem OX masz ||x|−1|
przesuwasz o dwa w dół masz ||x|−1|−2
część ujemną przekształcasz przez symetrię względem OX masz |||x|−1|−2|
przesuwasz o 4 dół masz |||x|−1|−2| − 4
część ujemną przekształcasz przez symetrię względem OX masz ||||x|−1|−2| − 4|
15 wrz 16:58
Kinga #60;3 : spróbuje zaraz to narysować zobaczę jak mi wyjdzie
15 wrz 17:08
Kinga #60;3 : kurde coś dziwnego mi wyszło na tym wykresie

wszystko mi się pokryło
15 wrz 17:17
Kinga #60;3 : narysowałam y=lxl
później przesunęłam o jeden w dół y=lxl−1
część ujemną przekształciłam przez symetrię względem OX y=llxl−1l
i teraz przesuwam o 2 w dół który wykres?
15 wrz 17:23
Kinga #60;3 : ja przesunęłam ten y=llxl−1l i nowy wykres y=llxl−1l−2 pokrył mi się z wykresem y=lxl−1
15 wrz 17:27
Kinga #60;3 : Basia pomożesz? co źle robię :c
15 wrz 17:28
5-latek: o 2 w dol wykres f(x)=||x|−1|
15 wrz 17:30
Kinga #60;3 : to w tedy pokryje mi się z następnum wykresem
15 wrz 17:32
Kinga #60;3 : spróbuj sobie naszkicować na kartce
15 wrz 17:33
Basia:

czerwone |x|−1
niebieskie ||x|−1|
zielone ||x|−1| − 2
lila |||x|−1|−2|
teraz przerysuj to lila; przesuń 4 w dół i symetria wzg.OX części ujemnej
mnie się już na tym obrazku nie zmieści
15 wrz 17:42
Kinga #60;3 : gdzie mam przerysować to lila?
15 wrz 17:56
Basia: na kartce
15 wrz 17:57
Kinga #60;3 : w sensie, że np. od lila mam w dół 4 i tam y=lllxl−1l−2l−4
a potem symetria wzg ox części ujemne
15 wrz 17:58
Basia: tak
15 wrz 18:00
Kinga #60;3 : już narysowałam czarne w dól o 4 teraz symetria
15 wrz 18:02
Kinga #60;3 : już :3 udało mi się <3 dziękuje Ci jesteś wielka
15 wrz 18:04
Kinga #60;3 : jak ty to wszystko pojęłaś to jest wielka zagadka dla mnie ^^
15 wrz 18:05