Które wyrazy ciągu (an) są równe zeru
matma boli: Ciągle mi ten jeden przykład nie wychodzi w odpowiedziach jest a2,a4 i a7, proszę aby ktoś
to rospisał
c) an = (n2−49)(n2 − 6n +8)
15 wrz 16:49
Piotr:
(n
2−49)(n
2 − 6n +8) = 0
(n−7)(n+7)(n−2)(n−4) =0
boli ?
15 wrz 16:52
asdf:
rospisał?
a2 = (22 − 49)(22 − 6*2 + 8)
a4 = (42 − 49)(42 − 6*4 + 8)
....
an = (n2 − 49)(n2 − 6*n + 8)
...
n − zmienna pod która wstawiasz liczbę, lub inną zmienną, np. n = 3T, więc ciąg będzie wyglądał
tak:
a3T = ((3T)2 − 49)((3T)2 − 6*(3T) + 8)
15 wrz 16:53
Basia: albo źle przepisałeś, albo jest błąd w odpowiedziach ; tutaj a2 ≠0
tylko a7 i a4
15 wrz 16:53
Basia: a nie to ja źle przeczytałam
15 wrz 16:54
Piotr:
mi
Basiu dla 2 wychodzi 0
15 wrz 16:55