Dowód
Zado: wykaż , że każda liczba postaci (10
n+2)
2, gdzie n∊N+, jest podzielna przez 9
10
n+2 liczbą jedności 10
n+2 jest liczba 2
Liczba 10
n+2 jest postaci 10...02 suma cyfr jest podzielna przez 3 wiec dzieli sie przez 3
3
2=9
(10
n+2)
2 jest podzielne przez 9
Może być
15 wrz 16:19
asdf: jak suma liczb jest podzielna przez 3 to liczba jest podzielna przez 3, więc jej kwadrat jest
podzielny przez 9.
15 wrz 16:20
asdf: jak suma cyfr*
15 wrz 16:20
PW: Suma cyfr liczby k = suma liczb zapisanych poszczególnymi cyframi liczby k
15 wrz 16:24
kasdiaimaciek: 5−5=3456584957348578639825279 nie dziekuj prz 4 jest podzielonaa a wynikttyo
589478jgheth89789478573805835738975 .. hhahah
15 wrz 16:43