Na jutro
błagam pilne : Wyznacz wspołczynnki a i b tak , aby W(x)*F(x)=H(x), jesli :
b) b) W(x)= 2x2−x+5, F(x)= ax+b, H(x)= −2x3+7x2−8x+15
jak to rozwiazac bardzo bym prosiła o dokładne rozpisanie zadania bardzo prosze

pilne bo na
jutro z gory dziekuje za wdziecznosc i poswiecenie czasu
15 wrz 15:48
błagam pilne : Wyznacz wspołczynnki a i b tak , aby W(x)*F(x)=H(x), jesli :
b) b) W(x)= 2x2−x+5, F(x)= ax+b, H(x)= −2x3+7x2−8x+15
jak to rozwiazac bardzo bym prosiła o dokładne rozpisanie zadania bardzo prosze emotka pilne
bo na
jutro z gory dziekuje za wdziecznosc i poswiecenie czasu emotka
15 wrz 15:54
Antek: Moze na poczatek wymnoz wielomiany W(x)*F(x)=(2x2−x+5)(ax+b)= licz
15 wrz 16:02
asdf: frytki do tego? Masz to na jutro, robi sie to max 5 minut. Nie umiesz? − nauczysz sie w 15
minut.
15 wrz 16:03
błagam pilne : 2ax
3−2xb
2−ax
2−xb+5ax+5b
wyszło mi tak prosze o sprawdzenie dokładnie
15 wrz 16:13
błagam pilne : aa chciała bym sie tego nauczyc
15 wrz 16:14
błagam pilne : kurcze
15 wrz 16:40
asdf: (2x
2 − x + 5)(ax + b) =
2ax
3 + 2bx
2 − ax
2 − bx + 5ax + 5b =
2ax
3 + (2b − a)x
2 + (5a − b)x + 5b
wielomiany są równe, gdy wartości przy argumentach o tym samym stopniu (potędze) są sobie
równe, np.
f(x) = 2x + 3
d(x) = ax − 4b
f(x) = d(x) ⇔ a = 2, 3 = −4b
tak samo tutaj:
2ax3+(2b−a)x2+
(5a−b)x+5b=
−2x3+7x2−8x+15
czyli (zaczne od najnizszej potegi):
5b = 15
5a − b = −8
2b − a = 7
2a = −2
Od razu widać, że b = 3 (Z PIERWSZEGO), a = −1 (Z OSTATNIEGO), ale rozpisałem to dokładniej,
byś wiedziała o co chodzi w innych zadaniach
15 wrz 16:47
błagam pilne : Dziekuje bardzo
15 wrz 19:56