Udowodnij tożsamość trygonometryczną.
immfine : Udowodnij, że:
sin(α+β) − sin(α−β)
−−−−−−−−−−−−−− = −ctgα
cos(α+β) − cos(α−β)
15 wrz 15:39
asdf: to zacznij dowodzic − pierw wlasne obliczenia.
15 wrz 15:40
immfine : rozpisałam to ze wzorów i wynik skrócił mi się do zera... próbowałam, nie idę na łatwiznę
pisząc to tutaj... po prostu nie mam pomysłu jak się za to zabrać
15 wrz 15:41
Bogdan:
Zastosuj wzory
| | x − y | | x + y | | x + y | | x − y | |
sinx − siny = 2sin |
| cos |
| i cosx − cosy = −2sin |
| sin |
| |
| | 2 | | 2 | | 2 | | 2 | |
15 wrz 15:43
Bogdan:
Pokaż swoje obliczenia, poszukamy błędu
15 wrz 15:43
immfine : ok, udało mi się, ale dziękuję za pomoc!
15 wrz 15:48