prawdopodobieństwo
Justyna: mamy 10 książęk , wśród których są książki A i B. Wkładamy je do dwóch półek po 5 ksiązek do
każdego. Oblicz prawdopodobieństwo , że wymienione książki znajdą sie w tym samym pudełku.
28 wrz 18:35
Eta:
To wykładamy te książki na półkach ? czy do pudełek?
Choć to nie ma wpływu na sposób rozwiazania

Za moment .... podpowiem
28 wrz 20:09
Eta:
| | | |
mocΩ= | ........ to chyba jasne
|
| | |
zd. C −−− książki A i B −− znajdą się w tym samym pudełku( lub półce)
więc na jednej półce: te dwie ( A i B) i 3 dowolne z 8 −u
lub na drugiej półce podobnie:
| | | | | | | |
więc ilość takich możliwości jest: 1* | + 1* | = 2 * |
|
| | | | |
P(C) =......... dokończ
28 wrz 20:20