nierówność liniowa
czołg:

nierówność liniowa końcówka zadania jak obliczyć, po = jest
√2 −2 <0
15 wrz 15:32
Antek: | | −2√6 | | 4√3 | |
= |
| − |
| =√6+2√3 mi z tego wyszlo tak |
| | −2 | | −2 | |
15 wrz 15:48
czołg: już sam nie wiem, to zadanie mam z lekcji przepisane, polecenie jest rozwiąż nierówność liniową
x√2 + 2√3 < 2x
15 wrz 16:01
Antek: na to niewiadone dawaj na lewo a wiadone na prawo
x
√2−2x<−2
√3−−−−−−teraz x przed nawias
x(
√2−2)<−2
√3
| | −2√3 | |
to x< |
| tak bym to rozwiazal |
| | √2−2 | |
15 wrz 16:09
ICSP: Antek znak musisz zmienić
15 wrz 16:10
Antek: Czesc
ICSP .Dlaczego ?> Przeciez nie dziele przez liczbe ujejmna . Tak mi sie wydaje
A czasmi (tylko czasami) dobrze mi sie wydaje .
15 wrz 16:20
Antek: Chyba juz wiem
√2−2<0
15 wrz 16:21
Antek: Wiec do kolegi czolga
zmien znak przy x na x>
15 wrz 16:24
ICSP: to może ja dorzucę swoje rozwiązanie

x
√2 + 2
√3 < 2x
x
√2 − 2x < −2
√3 // *(−1)
2x − x
√2 > 2
√3
x(2 −
√2) > 2
√3 // * (2 +
√2)
x(2 −
√2)(2+
√2) > 2
√3(2 +
√2)
2x > 2
√3(2 +
√2)
x >
√3(2 +
√2)
15 wrz 16:27
czołg: jestem zagubiony

oleję to zadanie, inne spróbuję , dzięki za fatyge
15 wrz 16:54
5-latek: Przeciez masz dwa rozwiazania to czego tu nie rozumiesz ?
15 wrz 16:57