wyznacz pary liczb naturalnych
wikuu: wyznacz wszystkie pary liczb naturalnych a i b dla ktorych zachodzi równość : a2−b2=24
15 wrz 15:27
ICSP: a2 − b2 = 24
(a−b)(a+b) = 24
i teraz wypisujesz wszystkie możliwości :
a+b = 24
a−b = 1
a−b = 1
a+b = 24
itd
15 wrz 15:28
Aga1.: (a−b)(a+b)=24
24=4*6
a−b=4
a+b=6
a=5, b=1
Masz jedną parę,kombinuj dalej.
15 wrz 15:29
Bogdan:
Rozwiąż w liczbach naturalnych układy równań:
(a − b)(a + b) = 1*24 ⇒ a − b = 1 i a + b = 24
(a − b)(a + b) = 2*12 ⇒ a − b = 2 i a + b = 12
(a − b)(a + b) = 3*8 ⇒ a − b = 3 i a + b = 8
itd.
15 wrz 15:29