Prosta funkcja
Słaby: Podaj dwa przykłady funkcji, której dziedziną jest przedział <4,+∞) i która ma tylko jedno
miejsce zerowe.
15 wrz 15:15
ICSP: f(x) = log
a (x−4) gdzie a ∊ (0 ; +
∞) \ {1}
Teraz wybierz sobie dwa dowolne a z tego zbioru i dostaniesz dwie funkcje
15 wrz 15:17
Aga1.: ICSP ,dziedziną Twojej funkcji nie jest <4,∞)
15 wrz 15:19
Słaby: A możesz podać mi przykład funkcji bez logarytmów ? Dostępne są wartości bezwzględne, oraz
pierwiastki no i wzory skróconego mnożenia. Funkcji z logarytmami jeszcze nie mieliśmy TT
15 wrz 15:20
ICSP: właśnie zauważyłem

No to trzeba rozpatrywać pierwiastek

f(x) =
√x − ma dziedzinę x ≥ 0. Przesuwamy go o 4 jednostki w prawo i mamy
f(x) =
√x−4 − ma dziedzinę x ≥ 4 i jedno miejsce zerowe. Czyli mamy już jedną funkcję. Drugą
znaleźć już nie jest trudno np :
g(x) =
√x−4 − 5
15 wrz 15:22
Słaby: Dziękuję

Masz złote serce kolego
15 wrz 15:24