oblicz pole tego trapezu
KaFka: W trapezie równoramiennym wysokość poprowadzona z wierzchołka kąta rozwartego podzieliła
dłuższą podstawę na odcinki, z których dłuższy ma 8 cm długości. Wiedząc, że wysokość ma 7 cm,
oblicz pole tego trapezu.
28 wrz 18:34
nalepek:

h=7
a+x=8
x=8−a
b=2x+a
b=16−2a+a
b=16−a
d=a
√2
d
2=a
2+h
2
(a
√2)
2=a
2+7
2
2a
2=a
2+49
a
2=49
a=7
h
2+x
2=c
2
7
2+(8−a)
2=c
2
49+(8−7)
2=c
2
49+1=c
2
c
2=50
c=5
√2
49+x
2=50
x
2=1
x=1
b=2x+a
b=9
P=
(7+9)*72
P=
2562
P=128 (cm
2)
28 wrz 19:05
Meno: Wszystko ok oprócz końcówki

źle pomnożyłeś tak więc powinno być 112/2 i pole wychodzi 56 cm.
Głupi bład obliczeniowy
23 maj 18:33
łunio: niepotrzebnie napisałeś tw pitagorasa z h2+x2=c2. Po obliczeniu a=7 wystarczy obliczyć ile
wynosi x i podstawić do głównego wzoru.
23 maj 22:51
Bogdan:

No przecież bez zbędnych obliczeń pole tego trapezu P = 8 * 7 = 56
24 maj 00:18