funkcja liniowa
MEGI: Naszkicuj rownoleglobok o wierzcholkach A(0,0) B(5,0) C(8,6) D(3,6).
narysowalam
a)Napisz rownanie prostych w ktorych zawieraja sie boki AB i CD
CD: y=6
gdyz prosta nie przecina OX
AB: y=0
gdyz lezy na OX
b)Wiedzac ze bok AD tego rownolegloboku zawiera sie w prostej y=2x zapisz rownanie
prostej w ktorej zawiera sie bok BC
tu mam uklad rownan zapisany
{0=a*0+b
{0=a*5+b
dalej nie mam pojecia, za a podstawic 2?
powstanie 0=10+2b
2b=−10
b=−5
cos nie tak−,−
15 wrz 14:59
Aga1.:

b)
1)Wektor przesunięcia [5,0]
y=2(x−5)
y=2x−10
2)
y=ax+b
a=2, bo proste są równoległe
i do prostej BC należy punkt B(5,0)
więc
0=2*5+b
b=
15 wrz 15:08
MEGI: dziekuje bardzo

o wektorach nie mialam ale drugi sposob jest jak najbardziej zrozumialy dla mnie
15 wrz 17:00