dasdasdsd
kot: Oblicz granicę funkcji:
| | 5 − 2x3 | |
lim x−> − ∞ |
| |
| | x2 − 2 | |
I ja to robię tak:
| | 5 − 2x3 | | x3(5/x3 − 2 | |
lim x−> − ∞ |
| = lim x−> − ∞ |
| = i co |
| | x2 − 2 | | x2(1 − 2/x2) | |
dalej po wyciągąnieciu przed nawias największej potęgi?
15 wrz 14:39
asdf: jak chcesz, albo od razu widac, ze granicą jest −∞
15 wrz 14:43
kot: A skąd to widać?
15 wrz 14:48
Aga1.: | | 5/x3−2 | |
i wychodzi x* |
| →∞, gdy x→−∞ |
| | 1−2/x2 | |
15 wrz 14:50
Aga1.: przy x→−
∞
x→−
∞
−2→−2
1→1
−2/x
2→0
15 wrz 14:52
kot: Czyli ostateczny wynik to +
∞ tak?

A czy w tym przykładzie wychodzi taki wynik:
15 wrz 14:57
Aga1.: Tak, nie.
Jeśli największy wykładnik jest w mianowniku to granica funkcji wymiernej wynosi 0.
15 wrz 15:00
kot: tak jest zawsze? Niezależnie czy lim→
∞ czy lim→ −
∞
To jeszcze taki przykład:
| | x4+3x2−1 | |
lim x→ −∞ |
| |
| | (x+2)(2x+1) | |
15 wrz 15:04
kot: To w tym przykładzie będzie odpowiedz −∞ tak? (zapomniałem dopisać w poprzednim wpisie)
15 wrz 15:07
Aga1.: | x4(1+3/x2−1/x4) | |
| →∞, gdy x→−∞ i taki sam wynik gdy x→∞ |
| x2(2+5/x+2/x2) | |
15 wrz 15:14
kot: Dziękuję za pomoc.
A teraz jeszcze inny przykład, z którym też mam problem:
| | 1−2x | | 1−2x | |
lim x→3 |
| = limx→3 |
| i co dalej? |
| | 9−x2 | | (3−x)(3+x) | |
15 wrz 15:34
asdf: sprawdzić symbol
15 wrz 15:37
Aga1.: Obliczasz granice przy x→3+ i x→3−
15 wrz 15:39
Aga1.: I okaże się,że granica nie istnieje.
15 wrz 15:41