Kongruencja ze współczynnikiem przy x - sposób rozwiązania.
hgv: Mam do rozwiązania taką kongruencję
28x≡74(mod164)
Według Wikipedii powinienem na początku policzyć NWD(164, 28) = 4.
Wynika z tego, że to równanie ma 4 rozwiązania.
Teraz liczę współczynniki r i s wyszło mi coś takiego
x≡111(mod41)
Wydaje mi się, że źle to policzyłem. Mógłby ktoś powiedzieć jakie kroki po kolei wykonywać?
Szukałem już chyba w całym internecie i nadal nie mam pewności co po kolei robić.
15 wrz 14:01
Basia:
1. skąd nagle mod41 ?
2. wszystkie liczby mod41 są <41, a 111 ≡ 29 (mod41)
28x ≡ 74(mod164)
28x = k*164 + 74
wg mnie to równanie nie ma rozwiązania w liczbach całkowitych
równanie diofantyczne
ax+by = c ma rozwiązanie w liczbach całkowitych ⇔ NWD(a,b)|c
28x + (−164)k = 74
NWD(28, −164) = 4 nie jest dzielnikiem 74
chyba, że źle zrozumiałam zadanie
15 wrz 16:38
kasdiaimaciek:

wsad1234567890−= ja piszę dla zabawy
15 wrz 16:46
Basia: to może znajdź sobie jakieś forum
do zabawy
15 wrz 16:50
hgv: Czyli ten przykład był podpuchą, jak widać. Zawsze zapominam sprawdzić czy NWD(a, n)|b. Dzięki,
Basiu!
15 wrz 17:05