prawdopodobieństwo
Justyna: Sześciu pasażerów wsiada do tramwaju złożonego z trzech wagonów. Każdy losowo wybiera wagon.
Oblicz prawdopodobieństwo, że:
A) wszyscy wsiądą do jednego wagonu
b)pasażerowie znajdą sie w dwóch wagonach
28 wrz 18:33
Eta:
moc Ω= 3*3*3*3*3*3=3
6 , bo są to ciągi sześcioelementowe
złożone z 3−ech numerów wagonów
a) zd. A −−− wszyscy wsiada do jednego wagonu
takich możliwości jest : wszyscy w pierwszym lub w drugim lub w trzecim
zatem mocA = 3
| 3 | | 1 | | 1 | |
P(A)= |
| = |
| = |
|
|
| 36 | | 35 | | 243 | |
b)
zd. B −−− pasażerowie znajdą się tylko w dwu wagonach
to należy wybrać te dwa wagony z trzech
ilość takiego wyboru wagonów
następnie każdy z tych pasażerów może wsiąść do jednego z dwu wagonów
czyli : na 2
6 −−sposobów
ale po odrzuceniu takiej sytuacji ,że wszyscy są tylko w jednym z nich
a takich możliwości jest 2 ( dwie)
zatem 2
6 −2= 64 −2 = 62
| | |
zatem: mocB = | *(26 − 2)= 3*62 ( celowo nie wymnażamy )
|
| |
bo:
28 wrz 20:00
Eta:
Za takie "słodzenie"
![](emots/2/zeby.gif)
( w jednym z postów)
dostałaś następne rozwiązanie.
tylko , jak się tego nauczysz ?..... , skoro to gotowce
![](emots/2/wykrzyknik.gif)
( i tu mam wątpliwości ... czy pomagając .... nie szkodzę?
Pozdrawiam
28 wrz 20:05
Justyna: jak tego nie zrozumiem, to nauczę sie na pamięć. Motto życiowe mojej babki od majcy to siedż i
rób to samo zadanie dokąd nie zrozumiesz
![emotka](emots/1/wesoly.gif)
wiesz że jestes moim bogiem, wiec dzisiaj też
proszę cię o pomoc
29 wrz 17:26