równanie różniczkowe
Lil: Jak rozwiązać takie równanie różniczkowe: y"=y'/x +xsinx

Podstawiam y'=p, ale nie wiem jak rozdzielić zmienne
15 wrz 13:55
Krzysiek: rozwiąż najpierw równanie jednorodne:
p'−p/x=0
p'=p/x
rozwiązanie szczególne równania niejednorodnego np. metodą przewidywania znajdziesz.
15 wrz 14:00
Lil: Ja nie wiem czy ja to dobrze robie...mógłby ktoś sprawdzić?
p'−p/x=0
dp/dx=p/x
dp/p=dx/x
∫dp/p=∫dx/x
lnIpI=lnIxI+c
lnIpI=lnIxI+lne
c
lnIpI=lnIxe
cI
p=xe
c , y'=xe
c, y=∫xe
c=f(x)=x g'(x)=e
c i dalej nie liczyłam, bo nie wiem czy jest
sens

f'(x)=1 g(x)=1/c e
c
15 wrz 14:14
Krzysiek: p=xeC1
C=eC1
p=Cx
metoda uzmienniania stałej:
p=C(x)x
wstawiając do równania:
C'(x)x+C(x)−C(x)=xsinx
C'(x)x=xsinx
C'(x)=sinx
C(x)=∫sinxdx=−cosx+C2
i teraz jeszcze 'y' musisz wyliczyć.
15 wrz 14:28
kwiatuszek: ok, super

dzięki za pomoc
15 wrz 15:58