Zado: Wykaż , że gdy n ∊ N+ , to liczba :
Jeśli Liczba n ∊ N+ to cyfra jedności 10
n jest równa 0
Cyfra jedności 10
n−4 jest równa 6 więc liczba jest parzysta i dzieli się przez 2 , 3 i 6
Czy coś musze jeszcze do tego dopisać
15 wrz 13:16
pigor: ..., bardzo ładnie ; wystarczy . ...
15 wrz 13:23
ICSP: Ładnie

Ja bym jednak lepiej wytłumaczył dlaczego liczba dzieli się przez 3 bo tego na pierwszy rzut
oka nie widać
15 wrz 13:30
Godzio: Ja tu w ogóle nie widzę wytłumaczenia, że dzieli się przez 3
15 wrz 13:31
Godzio: A jeśli się przeprowadza dowód, to powinien być on ścisły, to tak jakby udowadniać, że n(n + 1)
jest parzyste, niby oczywiste, ale komentarz trzeba napisać, bo nie dostanie się punktów
15 wrz 13:33
Zado: 10n−4⇒10n+2−6 ⇒10n+2=6k ⇒ 10n−4=6k−6=6(k−1)
15 wrz 13:35
Godzio:
Niektórzy boją się pisać

Wystarczy krótki komentarz:
Liczba 10
n − 4 jest postaci 99...96, suma jest cyfr jest podzielna przez 3, więc liczba dzieli
się przez 3.
To trzeba napisać, dalej nie wiadomo skąd się wzięło: 10
n + 2 = 6k
15 wrz 13:38
Zado: Yhym oki dzięki
15 wrz 13:41
pigor: ..., no to moja "plama", a może spróbuj indukcyjnie
15 wrz 13:47
Zado: Tylko , że sposób indukcyjny jest dla mnie bardziej skomplikowany xd
Liczby k , l ,n są trzema kolejnymi liczbami naturlnymi
a) wyraź liczby k i l w zależnosci od liczby n
k=(n−2)
l=(n−1)
| | k+l | | l+n | | n+k | |
b) wykaż , ze sposórd liczb postaci |
| |
| |
| dokładnie jedna jest |
| | 2 | | 2 | | 2 | |
naturalna
| | n+k | |
a więc |
| jest naturalna? |
| | 2 | |
15 wrz 13:55