POMOCY-W graniastosłupie prawidłowym czworokoątnym ...
Mr. Tick: Witam Mam problem z zadaniem czy mógłby mi ktoś je dla mnie rozwiązać.
W graniastosłupie prawidłowym czworokątnym przekątna jest nachylona do krawędzi bocznej i
długości 4 pod kątem 30stopni. Oblicz pole powierzchni całkowitej i objętość tego
graniastosłupa.
I bez korzystania z cosinus czy coś takiego bo jeszcze tego nie miałem w szkole.
15 wrz 13:10
dero2005:
przepisz poprawnie zadanie
15 wrz 13:17
Ozi: A SORKI "KRAWĘDZI BOCZNEJ <O> DŁUGOŚCI 4 ..."
15 wrz 13:20
dero2005:
15 wrz 13:21
Basia:

α=30 ⇒ AC = 2x AB = x
√3
4 = x
√3
x jest przekątną kwadratu o boku a
a
2+a
2 = x
2
| | √8 | | √8*3 | | √24 | | √4*6 | | 2√6 | |
a = |
| = |
| = |
| = |
| = |
| |
| | √3 | | 3 | | 3 | | 3 | | 3 | |
b = 4
V = a
2*b
P
p = 2a
2 + 4ab
dokończ
15 wrz 13:21
Mr. Tick: dzięki wielkie
15 wrz 13:22