tożsamości trygonometryczne
Mati_gg9225535: Tożsamości trygonometryczne:
| | cosα − cos3α | |
wykaż, że tg2α = |
| |
| | sin3α − sinα | |
ja próbowałem tak jak to zaraz przedstawię, ale potem tracę pomysły, może ktoś rzuci okiem i
coś podpowie
| | cosα − cos(2α + α) | |
L = |
| = |
| | sin(2α + α) − sinα | |
| | cosα − cos2α*cosα + sin2α*sinα | |
= |
| = |
| | sin2α*cosα + cos2α*sinα − sinα | |
| | cosα (1 − cos2α) + sin2α*sinα | |
= |
| = |
| | sin2αcosα + sinα(cos2α − 1) | |
| | cosα (1 − cos2α) + 2sin2α*cosα | |
= |
| = |
| | 2sinα*cos2α + sinα(cos2α − 1) | |
| | cosα (1−cos2α + 2sin2α) | |
= |
| = |
| | sinα (2cos2α + cos2α − 1) | |
=
i tu mi się coś nie zgadza bo w mianowniku jakbym za 2cos
2α − 1 podstawił cos2α wychodzi mi 0,
może ktoś ma pomysł na inną drogę lub jakieś zmiany moich działań?
15 wrz 13:08
Bogdan:
| | x + y | | y − x | |
cosx − cosy = 2sin |
| sin |
| |
| | 2 | | 2 | |
| | x − y | | x + y | |
sinx − siny = 2sin |
| cos |
| |
| | 2 | | 2 | |
| | cosα − cos3α | | 2sin2α sinα | |
P = |
| = |
| = ... |
| | sin3α − sinα | | 2sinα cos2α | |
15 wrz 13:31
PW:
Mianownik:
| | 3α+α | | 3α−α | |
sin3α−sinα=2cos |
| sin |
| =2cos2αsinα |
| | 2 | | 2 | |
W liczniku wzór na różnicę cosinusów, powinno być dobrze.
15 wrz 13:36
Mati_gg9225535: dzięki spróbuję skorzystać z waszych wskazówek
15 wrz 13:50
Mati_gg9225535:
czyli potrzebna jest znajomość tej własności inaczej się tego nie przejdzie?
15 wrz 13:52
Mati_gg9225535:
jak mozna dojść do tego że
| | 3α+α | | 3α−α | |
sin3α−sinα = 2cos |
| sin |
| ? |
| | 2 | | 2 | |
15 wrz 14:32
Bogdan:
Podałem wzór: sinx − siny = ...
Weź x = 3α i y = α
15 wrz 14:45
Mati_gg9225535:
ja to rozumiem, ale moje pytanie dotyczy tego jak wyprowadzić ten wzór
15 wrz 14:57
PW: Dowody takich wzorów są w podręcznikach, nie ma tu potrzeby ich przepisywać.
Można np. wykorzystać wzory na sinus i cosinus różnicy i sumy.
15 wrz 15:03
Mati_gg9225535: ok poszukam lub pokombinuję, dziękuję
15 wrz 15:26