Równanie na NWD z algorytmem Euklidesa
Mateusz: Robiąc zadania z NWD napotkałem na pewien problem. Mam mianowicie takie zadanie:
Znajdź liczby p i q spełniające równość
NWD(273, 175) = 175p + 273q
To zadanie wydaje się proste. Wystarczy skorzystać z algorytmu Euklidesa, a później zapisać
kombinację liniową korzystając z rozszerzonego algorytmu Euklidesa. Wynik to będzie
1 = −14*175 + 9*273
Problem mam z zadaniem takim:
6 = 542p + 296q
Wydawałoby się, że trzeba je zrobić podobnie jak to pierwsze, ale nie mam pomysłu, co trzeba
zrobić już po rozpisaniu algorytmów Euklidesa. Jest mi ktoś w stanie pomóc?
15 wrz 12:48