ekstrema
Klaudia: Zbadać ekstrema funkcji:
f(x,y)=sinx+siny+sin(x+y)
Proszę o pomoc.
15 wrz 12:38
fx: Lokalne? Czy warunkowe?
Gdzie masz trudność?
1. Rozwiąż następujący układ równań:
Rozwiązania w postaci par (x
1, y
1), (x
2, y
2) to punkty stacjonarne, które należy zbadać na
okoliczność istnienia weń ekstremum (pkt. 2). Nie zapominając o dziedzinie f(x,y).
2. Liczysz wyznacznik:
f''
xx f''
yx
f''
xy f''
yy
Obliczasz wartości powyższego wyznacznika dla punktów stacjonarnych. Reszta jest już bardzo
prosta.
Dla Twojego przypadku
f(x,y) = sin x + sin y + sin(x+y)
f'
x = cos x + cos (x+y)
f'
x = cos y + cos(x+y)
Wyznacz teraz punkty stacjonarne.
Pochodne cząstkowe potrafisz znajdować?
15 wrz 15:52
kwiatuszek: Znam schemat, tylko jak licze df/dx=cosx + cos(y+x), df/dy=cosy+cos(x+y), a potem układam z
tego układ równań, to wychodzi mi, że cosx=cosy i nie wiem co z tym dalej zrobić...chodzi o
ekstrema lokalne
15 wrz 16:02
fx: Podstaw x = y do drugiego równania lub zastanów się dla jakich argumentów cos x = cos y, że dla
x = y to już wiemy. Druga sytuacja to x − y = 2c1π (c1 ∊ ℤ+)
15 wrz 22:34