Sprawdź Tożsamość Trygonometryczną.
Mikołaj: Witam, nie mogę uporać się z tą tożsamością .
| cos α | | cos α | |
| − |
| = 2tg α |
| 1−sin α | | 1+sin α | |
Liczę na pomoc .Pozdrawiam.
15 wrz 11:05
Piotr 10: Pomagam
15 wrz 11:08
.ee: Wskazowka: wspolny mianownik (1 − sinα)*(1 + sinα) = cos2 α
15 wrz 11:10
Piotr 10: | cosα(1+sinα)−cosα(1−sinα) | | 2cosαsinα | |
| = |
| =... |
| (1−sinα)(1+sinα) | | cos2α | |
Dalej już sobie poradzisz
Tylko jeszcze napisz założenie:
1−sinα≠0 ⋀1+sinα≠0
15 wrz 11:11
Mikołaj: Ok Dziękuję Piotr i ee. dalej jakoś pokombinuję tak żeby ten 2tgα się zgadzał. Nigdy jeszcze
przy rozwiązywaniu tożsamości nie zapisywałem założeń ,tak więc dziękuję za pomoc i
pozdrawiam.
15 wrz 11:36
Antek: | | 2sinα | |
Ale tu nie ma co kombinowac tylko skroc cos i dostaniesz |
| =2tgα bo |
| | cosα | |
| | sinα | |
|
| =tgα−−podstawowa tozsamosc trygonometryczna . tak samo jak jedynaka |
| | cosα | |
trygonometryczna . sinα
2α+cos
2α=1
Jeszce przygaje sie taka jedynka trygonometryczna
tgx*ctgx=1−−−−x jest to oznaczenie miary
kata
tak samo jak alfa czy beta
15 wrz 11:56
Mikołaj: Wkońcu rozbiłem w mianowniku cos
2α=cosα x cosα i wszystko się skraca tak ,że wychodzi 2tg
α.Dziękuję wszystkim za pomoc ,pozdrawiam serdecznie
15 wrz 13:22