prosze o pomoc wazne
czubus2302: Dane sa liczby x = 2 √3 = 5, y = 3 √3 −1. Wyznacz różnice, iloczyn , iloraz liczb xiy .
wyniki przedstaw w p[osctaci a+b √3 gdzie a,b ε W.
prosze o pomoc
15 wrz 11:00
Basia:
x−y = 2
√3 −(3
√3−1) = 2
√3 − 3
√3 + 1 = −
√3 + 1 = 1−
√3 = 1+ (−1)*
√3
x*y = 2
√3*(3
√3 − 1) = 2
√3*3
√3 − 2
√3 = 6*3 − 2
√3 = 18 + (−2)*
√3
| x | | 2√3 | | 2√3*(3√3+1) | |
| = |
| = |
| = |
| y | | 3√3−1 | | (3√3−1)(3√3+1) | |
| 2√3(3√3+1 | | 2√3(3√3+1 | | √3(3√3+1 | |
| = |
| = |
| = |
| 9*3−1 | | 26 | | 13 | |
| 3√3*√3 + √3 | | 9+√3 | |
| = |
| = |
| 13 | | 13 | |
15 wrz 11:09
Basia:
tam miało być x = 2
√3+5 ?
no to sam teraz próbuj
15 wrz 11:14