matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Rozwiąż równianie:
Magda:
logx
=−1
log(x+1)
15 wrz 09:22
Basia:
zał. x>0 x+1>0 log(x+1)≠0 −−−−−−−− x>0 i x>−1 i x+1≠1 ⇔
x>0
−−−−−−−−−− logx = −log(x+1) logx = log(x+1)
−1
x = (x+1)
−1
1
x =
x+1
x(x+1) = 1 x
2
+ x − 1 = 0 Δ itd. i wybrać tylko rozwiązanie
dodatnie
15 wrz 09:26
Saizou :
D: x∊(0:+
∞
)
logx
=−1
log(x+1)
logx=−log(x+1) logx=log(x+1)
−1
x=(x+1)
−1
1
x=
x+1
x(x+1)=1 x
2
+x−1=0 Δ=1+4=5
√
Δ
=
√
5
−1−
√
5
x
1
=
∉D
2
−1+
√
5
x
2
=
2
√
5
−1
zatem odp. to x=
2
15 wrz 09:28